Kindertandheelkunde

Helaas komt het nog vaak voor dat kinderen al op jonge leeftijd gaatjes hebben in hun melkgebit. Daarom hebben wij in onze praktijk een preventieplan opgezet, waarbij er wordt gekeken naar het kind, zijn of haar poetsgedrag en de voeding. Door extra aandacht aan preventie te geven, willen wij in samenwerking met U als ouder en uw kind ervoor zorgen dat er geen nieuwe gaatjes ontstaan.

Tandheelkundig centrum Zuiderval beschikt over een vrouwelijke jeugdmondzorgkundigen. Als mondhygiënist hebben zij zich verdiept in kindertandheelkunde en blijven ze zich hierin verdiepen om up to date te blijven over de ontwikkelingen omtrent kinderen. Zij nemen extra de tijd voor het behandelen van kinderen en leggen alles duidelijk uit. Ook laten ze zien wat ze gaan doen. Dit werkt geruststellend.

Het gebit

Het melkgebit bestaat uit 20 elementen (tanden en kiezen). 8 snijtanden, 4 hoektanden en 8 kiezen.

Het blijvend gebit bestaat uit 32 elementen. 8 snijtanden (incisieven), 4 hoektanden (cuspidaten) en 8 kleine kiezen (premolaren) en 12 grote kiezen (molaren). Het kan zijn dat bij sommige patiënten de laatste molaren, bekend als de verstandskiezen niet zijn doorgebroken en of niet zijn aangelegd. Het maken van een OPG (kaakoverzicht foto) kan hier uitsluitsel over geven.

Het is ook mogelijk dat bepaalde tanden of kiezen niet zijn aangelegd, dit wordt ook wel agenesie genoemd.

De eerste keer naar de tandarts

Laat uw kind al op jonge leeftijd wennen aan zijn of haar behandelaar en omgeving. Neem daarom je kind vanaf twee jaar al mee voor de halfjaarlijkse controle. Zo raakt het vertrouwd met de tandarts/mondhygiënist en bouwt het een band op. Uw kind ervaart het tandartsbezoek als iets vanzelfsprekends. Praten ouders positief over de tandarts, dan zal het kind het bezoek als iets leuks zien.

Tijdens het eerste bezoek adviseren we u eventueel over gebruik van voeding, poetsen en het afleren van gewoontes, zoals de speen of de duim.

Ons doel is dat uw kind zich prettig bij ons voelt. Wil uw kind de eerste keer liever bij mama of papa op schoot, is dat geen enkel probleem. Spelenderwijs en door middel van beloning zorgen wij er samen voor dat uw kind met plezier komt en met een glimlach weer weggaat.

Onze mondhygiënisten hebben samen een preventieplan opgezet voor alle leeftijdscategorieën en specifieke doelgroepen, waarbij preventie op nummer één staat en zij graag mondzorg op maat willen leveren. Het komt helaas nog te vaak voor dat kinderen al op jonge leeftijd gaatjes hebben in hun melkgebit. Door het toepassen van het preventieplan zorgen zij er samen met u en uw kind voor dat dit proces wordt stopgezet.